Monday, December 28, 2009

SALAM

Oh naseb bek bley lg nak posting blog... dh lme sgt dh... em but neva mind i will perpetually doing this.... emmmm ak dh msuk sem 2 dh....

Friday, September 18, 2009

مع السلامة يا رمضان! وأهلا وسهلا يا شوال

بسم الله الرحمن الرحيم

Institut Ramadhan telah berlalu pergi,
Mentarbiah muslim menjadi mukmin...


Syawal datang dengan khabar gembira,
Kemenangan Muslim dalam peperangan nafsu... 



لا بأس! سألتقي رمضان الكريم مرّة أخرى
لا بأس! شوال المبارك تأتي اليّا
لكي الحزني سوف تعاف من الجروح







Oh Ramadhan,                                                                

Don`t leave me alone,               

We had been 2gether 4 a month,                                            

But, I understand,
Syawal will delight me,
with the beauty of Islam,
and with the infinite victory....

Wednesday, September 16, 2009

Remembrance 4 those who are F0rget :)



JGN LPE G SOLAT JEMAAH!!! especially, yg lelaki!

Ramadhan KareeM: TazkiraH



SEBAIK-BAIK PERANGAI MANUSIA "Pada suatu hari Luqmanul Hakim telah ditanya oleh anaknya: · 'Wahai bapaku, apakah sebaik-baik perangai bagi manusia?'. Jawab Luqman: 'Agama'. · Anaknya bertanya lagi: 'Kalau perangai itu dua?'. Jawab Luqman: 'Agama dan harta'. · Lalu ditanyakan lagi: 'Kalau tiga?'. Jawab Luqman: 'Agama, harta dan malu'. · Si anak bertanya lagi: 'Kalau empat?'. Jawab Luqman : 'Agama, harta, malu dan budi pekerti yang baik'. · Tanya anaknya lagi : 'Kalau lima?'. Jawab Luqman : 'Agama, harta, malu, budi pekerti yang baik dan pemurah'. Anaknya bertanya lagi : · 'Bagaimana jika perangai itu enam?'. Maka jawab Luqman : 'Wahai anak kesayanganku, kalau lima perangai itu terkumpul pada seseorang, maka dia adalah orang yang suci, terpelihara (taqwa), dilindungi Allah dan bebas dari syaitan'. -Nasihat Luqmanul Hakim"

Monday, September 14, 2009

امزح


Salam, em ak dh blik cuti dah Jumaat ri2... hax5 bdk tamhidi USIM blik awal kawan2 ak smua bengang coz diaorg x dpt blik... sian gler...

But 2 weeks 4 holiday. does`nt meant that i can relax o els,, but my lecturers had already gave abundant of an assignment... oh, it absolutely burden me especially.. but its okay.. the most technical is ICT, miz afzan told us to make our own web, emr, i hope i will cease my work with flying colorz....

قبل قليل, رسلت الرسالة الى استاذ رضوان, هو استاذ في مادة مبادئ الفقهيّة, سالت أن ما كتاب الذي امام نواوي ألّف... ايوه! قبلت الأجابة... كمن, قبل الاءجازة, امره لكي اكمل و اتمّ بحوثه كاملا و سريعا... الله معي! مع الاسف اقبل الموضوع, "شروط سماع راوي" في كتاب مستصفى مألّفه امام غزالي... ادعو الى الله أن أفهم أسلوبه بجيّدا.. ان شاءالله!!! سلام

Saturday, August 15, 2009

LIBERAL & SEKULAR

Dewasa in, kita sering mendengar Konsep Liberalisme & Sekularisme yg wujud pada abad ke-21 ini. Fahaman Sekularisme yg merupakan fahaman yg mengasingkan Agama drpd norma-norma kehidupan manusia. Liberalisme pula memperbaharui sesuatu untuk lebih bebas dan terbuka mengikut arus kemodenan. Sudah terang, ini merupakan satu yg bertentangan dgn ISLAM. ISLAM itu bersifat SYUMULIYYAH & A`LAMIYYAH, yg sesuai dgn peredaran zaman, tempat dan dlm apa jua segi kehidupan. Islam mempunyai jwapan kpd smua permasalahan. Tidak perlu kpd penSekularan atau penLiberalan itu sendiri kerana direka oleh aqal manusia yg terbatas.
"SESUNGGUHNYA AGAMA YANG DIREDHAI DISISI ALLAH IALAH ISLAM"
(surah Ali-Imran:19)

Monday, July 27, 2009

Kebangkitan


Assalamualaikum, pada dahulunya kita punya empayar ISLAM agung seperti ABBASIYYAH,UMAYYAH,&UTHMANIYYAH.. para cendiakawan pd waktu itu mentafsir&mencipta formula & metod ilmu dlm variasi bidang, termasuk, tafsir AlQuran,Hadith,Matematik,Geologi,Perubatan& banyak lagi... namun ketika kejatuhan empayar Uthmaniyyah, Umat Islam mengelak drpd musuh dengan melintasi perairan dengan menjadikan kitab-kitab sbg jambatan, dan dibakar oleh Kuffar.

sehingga kini Kuffar tlh mengadaptasi&mencedok ilmu yg asalnya drpd penemuan cendiakawan Islam itu sendiri.. Lihat pd hari ini, Kuffar menguasai segala bidang ilmu sehinggakan Islam berada dibawah, terutamanya dlm ekonomi. Tuntas, apa yang perlu dilakukan kita, cintakan ilmu, amalkan ilmu dan menjadi profesional atau A`lim dalam sesuatu bidang.

Friday, June 26, 2009

my PerSonal Details


Salam... pepun ak nak taaruf lah dgn pembaCa sekalian,,,.. nama peNuH AIZAT B SHAMSUDDIN. nama ak mmg penDek pn.. I`m the eldest among mY siblings... i HaVe onLy 3 Siblings... dlu blaja kt bT. 10, lekir , skola biasa jer... em mcm2 ar pengalaman ak kt skola dlu.... tp 2 nnt ak posting len ek,.. ak mmg ske makan pe2 benda yg berKaitan dgn coklaT.. n ak ske minum laici susu,, sdap glerr, x terkata! em hobi ak? ak ske surfing Internet 4 inDoor n 4 0Utdo0r ak ske men Squash.. x hbat pn.,. juz ske2... em cita2 ak mmg nk jd LawYer... INSYAALLAH!.. Principe ak, not copying others but ours... Mision ak,
Amend the Civil Law to HUDUD & QISAS Law (Syariah Law) at the first stage of executive, judiciary, and legislation in Malaysia CONSTITUTION! Thats all,..

Thursday, June 25, 2009



Hmmm, td mse clas Ustazah Mina, ada menyentuH mengenai Aurat dan pergaulan... apa yg ingin saya tambahkn Dsni hanYa untuk memPeringatI diri SaYa dan Rakan2 Islam yg senTiasa Lalai dan lupa.... apa yg ingin saya kongsikan ialah Remaja شباب hari ni sesetengahnYa tlh memBelakangkan Islam sbg Ad Din..
maksuDnYa, jika kita lihaT d dlm etika berpakaian pemuDa pemudi hari ini telah jauh lari dr Syariat Islam yg sebenar2nYa.... ingin saya tkankn dsni bg kaum HAWA yg sgt dipelihara dlm Islam.. pihak Orentalis sering mnuduh Islam itu mendiskriminasi Kaum perempuan..... pdhal pd hakikatnYa tidak, krn munculnYa Islam di zman Jhiliah lampau memartabatkn maruah kaum Hawa... dulunYa jka sesebuah keluarga itu melahirkn anak perempuan maka mreka akan membunuh hdup2 anak prempuan trsebut krn dianggap Sial...
ddlm surah An Nisa` ALLAH tlh menjelaskn kpd kaum wanita supaya melabuhkan Pakaian supaya kamu tiDak dinoDai... ada juga di kalangan wanita yg memekai tdung malanGnYa jarang, ada jga YG Memakai baju lenGan PanJang ttp ketat... AlanGkah bgusnYa jka seseoRG waniTa itu BERPAKAIAN MENGIKUT sYARIAT iSLAM YG sbenar....
ada jga segelintir wanita yg berfikiran dan menyeleweng dgn berpegang pd ayat لأكراه في الدين yg membawa maksuD ISLAM TIDAK MEMAKSA, pdhal ayat seterusnya menerangkn bhawa ISLAM tidak memaksa seseorg Kafir itu mmeluk Islam, dengan cara paksaan atau bersamaan dgnnYA... TTP malangnYa org yg tidak mempunyai ilmu pengetaHuan dlm agama khususnYa dlm bdang pentafsiran AL QURAN, menafsir mengikut kefahaman mereka... dan lg malangnYa tidak mendengar pula hujah dan keteranGan dr pihak yg lebih A`LIM...
Sbgai umat Islam yg profesi0nal dan relevan, perlu mempunYai ilmu, jka ingin berckp mengenai sesua2 perkara... jka tidak akan dipanggil JAHIL!

Wednesday, June 24, 2009


السلام عليكم ورحمة الله ,

أشكر الى الله لأنني يعيش بالامان و سعيد, لكن في قليلا مشكلة,ادعأ الى الله داءما, ليس في العسر فقط, لكن في اليسر ايضا...

Alangkah baiknYa apabila SeSeorg hamba itu beryukur pd penCiptanYa dikala Terjaga drPd lena.. dan mengataKan 'Ak masih diberi peluang olh ALLAH utk trus hidup, dan melakukan amalan.. dan Dpt merasakan Segala NiKmat yg kau berikan Kpd sekalian makhluk seluRuh alam... menghirup oksigen secara percuma, berjalan di atas muka bumi tanpa sebarang cukai, dpt meliHat keindahan ciptaan ALLAH tanpa membeli tiket, semuanya Krn kasiH sayang penCipta kpd Hambanya.....


بسم الله الرحمن الرحيم


"ALLAH YG MAHA PEMURAH LG MAHA PENYAYANG'


ALLAH maha pemurah menunjukkan bahawa semua manusia mendapat nikmat kesihatan, kepandaian, kekayaan, dll, trmasuk KUFFAR yg trut serta mendapat rezeki drpd ALLAH yg MAHA ADIL... ttp ALLAH MAHA PENYAYANG hanyalah dikhususkan hanyalah untuk orG2 Mukmin dalam erti kata lain, yg berTaQwa kpd ALLAH...oleh itu, utk mendptkan kedua2nya tambahkanlah kekuatan iman kita ibarat Pohon yg makin tua makin lebat dan apabila makin lebat makin sujuD kpd ALLAH......

Zikr تعبد الى الله

Salam. yesterDay, was the burDen Day, coz we were GiVen a Lot of aSSignmenT.... hmm, patutla.. Ramai yg aSSume SYARIAH & LAW ni mmg quite HarD... Public SpeaKing with PresentaTion, assiGnment MadkHal Ila Syariah (مدخل الى الشريعة(ملك التام) lum siap g , nak wt perBualan Bahasa Arab Ustazah Mina (which came from MAGHRIBI), nk wt payment 4 LAW ref. BooKs, workshop MUET 11 JULY nih... nk wt cne ni lah live kt U.. kt skola bley la SpoonfuLLing by Teacher, bg exerciSe lah, nasihat lah... But kt U smua kne by OWNself.. x de spe nk nasihatkn kita kecuali beringat sendiri....

Tp yg pling pentinG kita mestilah selalu ingat pada ALLAH, sesetengah manusia hanYa mengingati ALLAH hanya pd masa2 keSulitan dan KesuSahan, ttp apabila senang terlalu muDah utk melupai PenCipta kita, Kita sbg manusia, yg dipinjamkn ALLAH kpd kita TanGan, kaki, mata dan segala pancaindera yg lain, bknlah untuk menggunakanNYa sesuka Hati tanpa batasan ttp memPunYai had dan menggunaKannya dlm perBuatan yg sentiasa akan diredhai ALLAH. Jika kita muHasabah diri kita semula, tak malukah kita, hanya sbg seorg Hamba shj ddunia ini? dan ALLAH memberikan nikmat yg begitu banyak, jika ingin dibaratkn Lautan Dunia menjadi Tinta kpd pokok2 di daratan yg diibaratkn sbg Pena, nescaya didak akan cukup, untuk menulis segala Nikmat yg telah ALLAH berikan kpD kita.....

ولذكر الله أكبر

"But verily, remembrance of Allah is the most important"

Monday, June 22, 2009

MY U...,


ok, ak msuk U start 23 Mei ari 2,,..
susah jgak msuk U, ingat ke snang ke! pepun I haV 2 face this, by hook o by crook, ak mesti kne truskan Jgak... Bkan untuk pepn tp utkmenuntut Ilmu..

Sunday, June 21, 2009

Assalamualaikum, Ya Akhi wa Akhawat`.....
Firstly, 2day aku dapat wt BloG ak with Flying ColourS....
Emm, sbelum2 nih ak mmg dh wt tp hav a littLe bit ComplicaTion... Biaselah Org dh msuk U mmg buzy, ckit... Howeva, n aBov all, IN THE NAME OF ALLAH MOST GRACIOUS N MOST MERCIFUL, hopfully blog yg aku create ni memberikan sebanyak mungkin an AcknowLedgment 2 all reaDer as well...
اتمنى زملاءي ان يقرأ الدردشتي بالخشوع و في موجود رأيكم تفضل لموجة.......